Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
.

 

Το άμεσο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, εκφράζει ο Κοινοτικός Επίτροπος – αρμόδιος για τα θέματα διεύρυνσης – Όλι Ρεν, σε απάντηση του (εκ μέρους της Κομισιόν) προς τον Ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ Νίκο Σηφουνάκη, ο οποίος είχε καταθέσει πρόσφατα  γραπτή ερώτηση για το θέμα του Πατριαρχείου , με αφορμή την απόφαση του Τουρκικού Δικαστηρίου που αμφισβητεί την Οικουμενικότητα του Πατριαρχείου. Στην απάντηση της μάλιστα η Κομισιόν προς τον κ. Σηφουνάκη, υπογραμμίζει και το έντονο ενδιαφέρον της για εξεύρεση λύσεων στα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και την θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα απαντώντας στην ερώτηση που υπέβαλε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Νίκος Σηφουνάκης, ο Κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν σημειώνει:

  «Η Επιτροπή είναι ενήμερη για την απόφαση του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας της 13ης Ιουνίου 2006 στην οποία περιλαμβάνεται μια ανάλυση του καθεστώτος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός του τουρκικού νομικού συστήματος. Η Επιτροπή γνωρίζει επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες.

Τα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία προβλήματα έχουν επισημανθεί από την Επιτροπή στις ετήσιες εκθέσεις προόδου . Επί του παρόντος, αποτελούν μέρος των διαπραγματεύσεων προσχώρησης στο πλαίσιο του κεφαλαίου 23 – Δικαιοσύνη και θεμελιώδη δικαιώματα. Επίσης, τα προβλήματα αυτά θίγονται συστηματικά στο πλαίσιο του τακτικού διαλόγου με τις τουρκικές αρχές σε όλα τα κατάλληλα επίπεδα .
Η Επιτροπή παρακολουθούσε και θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις που σημειώνονται σε όλα τα σχετικά με τη θρησκευτική ελευθερία ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, με στόχο την εξεύρεση λύσεων που θα σέβονται πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες που έχουν κατοχυρωθεί με την ευρωπαϊκή σύμβαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» .

Σας επισυνάπτουμε και το κείμενο της ερώτησης που κατέθεσε ο κ . Σηφουνάκης, αμέσως μετά την ανακοίνωση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο

 

«Με πρόσφατη απόφασή του, το 4ο τμήμα του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της Τουρκίας αμφισβητεί τη νομική υπόσταση και οικουμενική διάσταση του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Αν και η παραπάνω απόφαση δεν μπορεί πρακτικά να επηρεάσει την αναγνωρισμένη δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσον αφορά τις ορθόδοξες χριστιανικές κοινότητες εκτός της Τουρκίας, εντάσσεται σε μία έντονη προσπάθεια αμφισβήτησης και υποβάθμισης του θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Παράλληλα η τουρκική κυβέρνηση εξακολουθεί να μη δίδει άδεια για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και θέτει κωλύματα στην άσκηση των περιουσιακών δικαιωμάτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Πρόσφατα μάλιστα ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε έκκληση στην τουρκική πολιτεία να αναγνωρίσει τη νομική προσωπικότητα και περιουσία του Πατριαρχείου.
Παρόμοια προβλήματα στην άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας αντιμετωπίζουν και οι υπόλοιπες μη μουσουλμανικές θρησκευτικές κοινότητες, παρά το γεγονός ότι η ελευθερία έκφρασης των θρησκευτικών πεποιθήσεων είναι εγγυημένη από το Σύνταγμα της Τουρκίας. Δεν διαθέτουν νομική προσωπικότητα, έχουν περιορισμένα δικαιώματα ιδιοκτησίας, γίνονται παρεμβάσεις όσον αφορά τη διαχείριση των ιδρυμάτων τους και δεν επιτρέπεται να εκπαιδεύουν τον κλήρο τους.
1 . Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προχωρήσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να σεβαστεί η Τουρκία τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης και το κοινοτικό κεκτημένο;
2 . Θα συνεχίσει η Επιτροπή να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τα ζητήματα που συνδέονται με τη θρησκευτική ελευθερία και να ενθαρρύνει τις αρχές της Τουρκίας να λάβουν μέτρα τόσο στο επίπεδο της νομοθεσίας όσο και της εφαρμογής της, ώστε να διασφαλιστεί στην πράξη η θρησκευτική ελευθερία στην Τουρκία;»